Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Projekt »Varujvodo« - predstavitev pilotne čistilne naprave

Ob mednarodnem dnevu vode, 22. marca 2019, je Zavod Svibna na svojem sedežu v okviru projekta »Varujvodo« organiziral prvi javni dogodek o pomenu ustreznega čiščenja odpadnih voda in možnosti ponovne uporabe.

Obiskovalci so si ogledali zaključno fazo izgradnje kombinirane rastlinske čistilne naprave, na kateri se bodo izvajala testiranja ustreznosti prečiščene vode za ponovno uporabo v kmetijstvu.

Zbrane sta pozdravila Bernardka Zorko, direktorica Zavoda Svibna in Rafael Jurečič, predstavnik Občine Krško, Aleš Levičar iz družbe Kostak pa je podrobneje predstavil aktivnosti in cilje projekta. Izpostavil je delovanje svetovalne pisarne, v kateri je občanom na voljo brezplačno svetovanje o učinkovitem čiščenju komunalnih odpadnih voda z malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN) na območjih razpršene gradnje.

V osrednjem delu dogodka je Sašo Obolnar iz Zavoda Svibna predstavil problematiko rabe in dostopnosti vode na podeželju ter opozoril na potencial čiščenja in ponovne rabe ustrezno prečiščene odpadne vode. V Posavju v hribovitih predelih se zlasti kmetijstvo v poletnih mesecih vedno pogosteje sooča s pomanjkanjem vode, ki resno ogroža stabilno pridelavo hrane, vse pogostejši sušni stresi povečujejo požarno ogroženost ter dodatno prizadenejo naravne procese, prostoživeče živali in rastline.

Kot eno od rešitev prilagoditve na posledice podnebnih sprememb tako v Zavodu Svibna razvijajo kombinirano rastlinsko čistilno napravo z vertikalno in horizontalno gredo ter prezračevalno vodno laguno, ki naj bi odpadno vodo dovolj prečistila, da bi bila primerna tudi za zalivanje kmetijskih površin. Rešitev bodo preverjali s pomočjo podrobnih analiz, ki jih bo izvajal pooblaščeni laboratorij, z rezultati pa bo seznanjena zainteresirano javnost. V ta namen bo organiziranih tudi nekaj poučnih delavnic in predstavitev, ki bodo pripomogle k učinkovitemu čiščenju odpadnih voda.

Za vsebino so odgovorni partnerji projekta VARUJVODO, organ upravljanja, določen za izvajanje programa razvoj podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
varujvodo.si | © vse pravice pridržane